Blog - Vrouwendag

 

Afgelopen dinsdag was het Internationale Vrouwendag. En dat was goed te merken in de kranten en op radio en tv. Op alle mogelijke manieren werd aandacht besteed aan verschillen tussen man en vrouw.

 

Mannen leiden een relaxter bestaan dan vrouwen, is de conclusie uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Vrouwen brengen hun vrije tijd vaak zorgend en werkend door. Dat maakt dat zij zwaarder belast zijn, zich gejaagder voelen en minder tot rust komen.


Parttime werken is voor vrouwen vooral een strategie om niet overbelast te raken. Het is niet een doelbewuste keuze voor minder carrièrekansen en financiële afhankelijkheid van hun partner. Ik herken me hierin.

 

Evgeniy Levchenko is voormalig profvoetballer. Hij vindt dat Nederlandse vrouwen steeds vaker mannelijke taken naar zich toe trekken. "Mannen zijn in het algemeen beter in autorijden. Waarom moet een vrouw dan per se achter het stuur als haar man het fijn vindt haar ergens naartoe te rijden?" Hij snapt de Nederlandse vrouw nog steeds niet, net zo min als ik hem geloof als hij zegt dat Russische vrouwen veel geëmancipeerder zijn dan Nederlandse vrouwen. "In Rusland", zo betoogt hij, "kunnen vrouwen een hele hoge functie hebben, voor de kinderen zorgen en het huishouden runnen." Wat hun man dan doet, vertelt hij er jammer genoeg niet bij.

 

In totaal zijn afgelopen weekend 80 'vrouwelijke' artikelen toegevoegd aan Wikipedia. Er is veel minder te lezen over vrouwen; tijd om de achterstand wat te verkleinen. Leuk om te lezen, maar nu niet altijd groot nieuws. Mien van Bree (1915-1983), was de pionier van het vrouwenwielrennen. En Christine Delait was een Franse café-houdster met baard. In 1904 kreeg ze speciale toestemming van het Franse parlement om bij haar baard passende mannenkleding te dragen. Dat was natuurlijk heel wat in die tijd.

 

Op de radio was dinsdagmiddag te horen dat vrouwen onzekerder zijn. Een man denkt anderhalve seconde na en zegt: "Dat kan ik", terwijl een vrouw eindeloos blijft twijfelen en de klus niet gaat doen.


En het vrouwenhart zit anders in elkaar dan het mannenhart. Onze linker hartkamer wordt in de loop van de tijd slanker; het mannenhart wordt zwaarder. Maar ja, wat heb je daaraan? Ik hoor jullie al denken: dat hart zit aan de binnenkant, daar zie je niks van.


Op een sollicitatiebrief kun je ook beter een mannennaam zetten, werd gesteld. Dan nodigen ze je eerder uit voor een gesprek. Zo heeft mijn nichtje Niko (die vernoemd is naar de Duitse zangeres Nico) eindelijk eens voordeel van haar naam.

 

Mannen willen vrouwen graag imiteren. Op maandag blijkt dat tennisster Maria Sjarapova op doping is betrapt. En wat denk je: op dinsdag geldt dat ook voor een Russische schaatskampioen, Pavel Koelizjnikov.


"Bestaat er eigenlijk geen Internationale Mannendag?", vroeg mijn vriend deze week. Jazeker, op 19 november. Maar 100 Talentvolle Mannen bestaat nog niet. Die houden we lekker voor onszelf.

 

Anja Straathof

 

Anja werkt freelance in preventie en gezondheidsbevordering. Voor 100 Talentvolle Vrouwen doet ze veel  communicatie-activiteiten

 

Geschreven door Anja Straathof

 

Gepubliceerd: 21 maart 2016