Nieuwsbrief - mrt 2017

 

Mogen we je wat vragen?

Dit jaar bestaat het programma 100 Talentvolle Vrouwen vijf jaar. Als organisatie grijpen we deze gelegenheid aan om stil te staan bij wat we tot nu toe hebben gedaan en om te kijken naar wensen en behoeften van deelnemers aan 100 Talentvolle Vrouwen.

 

We stellen het erg op prijs als je een paar minuten tijd neemt om enkele vragen te beantwoorden. Zo help je ons bij de verdere ontwikkeling van ons programma.

 

De vragenlijst is te vinden via: http://www.thesistools.com/web/?id=528456 Invullen kan tot 1 april (en dat is geen grapje!)

 

Je komt toch ook naar het Event op vrijdag 10 maart!
Eenmaal per jaar vieren we feest met alle Talentvolle Vrouwen. Het Event is op een andere dag (vrijdag) en andere plaats dan gewoonlijk (dit keer: Art-Café SamSam in Apeldoorn). En het programma is feestelijk.

 

Bijzonder is dat we weer een nieuwe afdeling hebben. Jolanda Nijhof tekent de overeenkomst waarmee ze op woensdagmorgen 5 april kan beginnen met de eerste bijeenkomst in Zutphen. Verder is er volop gelegenheid bij te praten, anderen te leren kennen en te netwerken. Daarvoor hebben we weer leuke materialen klaarliggen. Wij zorgen bovendien voor een drankje, een kop soep met brood en een attentie voor ieder.

 

Kom je ook? Natuurlijk! Op maandag 6 maart kun je al toegangskaarten kopen bij de workshops in Apeldoorn en Barneveld. Aanmelden via de website kan ook. Dan betaal je bij de ingang de deelnamekosten van € 7,50.

 

Het is weer een meisje!
Voor aanstaande ouders een verrassing. Bij 100 Talentvolle Vrouwen weten we het heel zeker: de nieuw spruit is een meisje. Het afgelopen half jaar zijn er gesprekken geweest voor het starten met een nieuwe afdeling in de Zutphen. De gemeente vindt het een waardevolle aanvulling op de mogelijkheden die er al zijn voor werkzoekende vrouwen. Daar willen we graag een bijdrage aan leveren. 
Op woensdagmorgen 5 april is de eerste workshopbijeenkomst met een Jump Movement. Door voor de ochtend te kiezen, kunnen ook (alleenstaande) moeders met jonge kinderen komen. Als er behoefte aan is, is er kinderopvang aanwezig. Zoals altijd geldt dat talentvolle vrouwen op alle locaties aan de workshops kunnen deelnemen. Heb je belangstelling? Kijk op de website en meld je aan.

 

Aan álle talentvolle vrouwen
Onlangs organiseerden we als projectgroep (100 Talentvolle Vrouwen) en stichtingsbestuur (Stichting Paraplu Apeldoorn) een bijeenkomst met een aantal van onze workshop-begeleiders. Daarbij wilden we eens van gedachten wisselen over 100 Talentvolle Vrouwen nu en straks. Wat me is bijgebleven, is dat een van de aanwezigen ons teruggaf dat zij bij de naam van ons programma met name aan hoogopgeleide vrouwen of ‘top’vrouwen moest denken. Natuurlijk bleek dan bij nader inzien dat wij ons heel breed op álle vrouwen richten, maar het zette me toch weer aan het denken.

 

Wat is dat toch met vrouwen en zelfbeeld? Ik spreek voor mezelf door te zeggen dat ik me jarenlang heb gespiegeld aan andere vrouwen: zij hadden bereikt wat voor mij onhaalbaar leek; zij hadden het voor elkaar en ik niet. In mijn gedachten definieerde ik het in mijn ogen ideale plaatje: een succesvolle vrouw met een geweldige baan en veel aanzien.


Nu vele jaren – en een burnout - later weet ik beter: ik ben goed zoals ik ben. Met de talenten waarover ik van nature beschik, gecombineerd met persoonlijke eigenschappen en vooral ook bepaald door de omstandigheden waarin ik me bevind, maak ik er het beste van. Dat is namelijk goed genoeg.

 

Met dit inzicht kan ik met mildheid naar mijzelf kijken en waarderen wat er is in plaats van te treuren om wat er niet is of me te vergelijken met anderen. Soms val ik terug en ren ik mezelf voorbij. Dan wordt mijn blik gevangen door de ansichtkaart die ik ooit aan mezelf stuurde met daarop de woorden ‘Ik ben mild voor mezelf’.

 

Daarom voor álle talentvolle vrouwen: je bent goed zoals je bent!

 

Liefs, Anne-Marie Oostermeijer, Stichting Paraplu Apeldoorn

 

Hoera! 100 Talentvolle Vrouwen Barneveld bestaat één jaar
Afgelopen januari was het precies een jaar geleden dat 100 Talentvolle Vrouwen Barneveld van start ging. Wat een mooi jaar, met gemotiveerde deelneemsters en mooie workshops hebben we achter de rug. We hebben dit heugelijke feit gevierd onder het genot van een hapje en een drankje en na afloop van de avond stond er ook nog een goodiebag klaar voor de deelneemsters.

 

Voor mij persoonlijk is het afgelopen jaar één grote ontdekkingsreis geweest. Het was de eerste keer dat ik een dergelijk initiatief ging opzetten. In het begin had ik daarom veel vragen, zoals: Is er in de gemeente Barneveld daadwerkelijk behoefte aan dit initiatief? Gaat het aanslaan? Is het wat men ervan verwacht? Hoe kan ik zorgen dat ik aansluit op de wensen van deelneemsters? Wat ik het afgelopen jaar vooral heb ervaren is dat 'doen' het sleutelwoord is. Gewoon Doen! Daar leer je het allermeeste van!

 

Ik wil nog even kort terugblikken op het eerste jaar van 100 Talentvolle Vrouwen Barneveld. We hebben 7 workshopavonden gehad, met 11 workshops in diverse thema’s. Er hebben 5 trainers (belangeloos) meegewerkt aan de avonden. We waren welkom bij Welzijn Barneveld, bij Bedrijfsmaatschappelijk Werk Midden Nederland en bij de BDU. Zonder de hulp van deze mensen en organisaties hadden we niet gestaan waar we nu staan. Via deze weg willen we ze bedanken voor hun bijdrage!

 

Vanaf september zijn Ilonka Noort en Suus Reep - beide afkomstig uit Apeldoorn - 100 Talentvolle Vrouwen Barneveld komen ondersteunen. Ze hebben (afzonderlijk van elkaar) een coachingspraktijk in Apeldoorn. Samen gaan we het komende jaar door om leuke dingen te bedenken voor de workshopavonden van 100 Talentvolle Vrouwen Barneveld. Voel je welkom om ook aan te sluiten bij één van deze avonden!

 

Liefs, ook namens Ilonka Noort en Suus Reep,
Jessaréla Monshouwer

 

Even voorstellen: Jolanda Nijhof
Jolanda Nijhof is de initiatiefneemster van 100 Talentvolle Vrouwen Zutphen. Samen met Shirley Houtman, Marjolijn Moester, Mathieu Jaspers en Carla van Dijk gaat zij de workshops daar organiseren.

 

Jolanda: “Als vrouw met de nodige lef en moeder van drie opgroeiende kinderen, ben ik op avontuur gegaan. Door mensen van de gemeente Zutphen ben ik in contact gekomen met 100 Talentvolle Vrouwen Apeldoorn, met de vraag te onderzoeken of dit ook in Zutphen te realiseren is. Spannend! Want ik wist totaal niet hoe je zoiets organiseert maar ben wel de uitdaging aangegaan. Inmiddels heb ik twee maal een workshop in Apeldoorn bijgewoond. Wat een energie en nieuwe ideeën heb ik opgedaan. Nu kijken of ik dit ook kan opzetten in Zutphen”.

“Veel vragen gingen er door mijn hoofd: Kan ik dit? Hoe doe dat? Ga ik het alleen doen of heb ik hulp nodig? Hulp vragen is lastig voor mij. Maar door het veilige gevoel van vrouwen bij elkaar heb ik dit toch gedurfd. Met de hulp van meerdere vrouwen en één man ben ik in staat de eerste workshops in Zutphen te organiseren.


De workshops die 100 Talentvolle Vrouwen aanbiedt geven me een mooi zelfbeeld, energie en vertrouwen. Het supporten van elkaar geeft andere en nieuwe inzichten. Een mooi en leerzaam avontuur heeft ervoor gezorgd dat ik mij zelf heb herontdekt. Daarom ook mijn motto: ‘Je kunt meer dan je zelf denkt, en hulp is overal’. Ik heb er zin in!“

 

Aantrekkende arbeidsmarkt - het belang van leren

Je leest er regelmatig over in het nieuws: de crisis is voorbij, de arbeidsmarkt trekt aan en er is zelfs weer sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Helaas betekent dat niet dat er voor iedereen ruim keuze is aan banen want er is wel degelijk wat veranderd. Door de opkomst van steeds snellere computers, gebruik van robottechnologie en kunstmatige intelligentie, verandert het werkaanbod steeds meer van karakter. Dat maakt dat het werkaanbod verandert en dat werkenden en werkzoekenden zich moeten om- en bijscholen om de aansluiting met de arbeidsmarkt te behouden. Een bekend voorbeeld is het verdwijnen van administratief werk als gevolg van automatisering.

 

Is dit een reden om bij de pakken neer te zetten? Natuurlijk niet! Het is een reden om in beweging te komen en nieuwsgierig te zijn. Op Internet is er een groot aantal sites waar je informatie kunt vinden over nieuwe banen. Ga ze niet uit de weg, maar verdiep je er eens in. Van belang hierbij is het om je oordeel uit te stellen. Denk aan Pippi Langkous: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

 

Om de aansluiting te houden of opnieuw te vinden met de hedendaagse arbeidsmarkt hoort leren: dat kun je in je werk en daarbuiten. Door regelmatig nieuwe dingen te doen en jezelf als het ware uit te dagen, oefen je in het opdoen van nieuwe ervaringen. Je neemt hierbij mee wat je al kunt en vult aan met nieuwe vaardigheden en kennis waardoor je ook op de langere termijn een aantrekkelijk aanbod hebt voor potentiële werkgevers.


Kijk voor de aardigheid eens op deze site en doe de test:

http://www.nationaleberoepengids.nl/21_nieuwe_beroepen_met_toekomst

http://www.nationaleberoepengids.nl/beroepentest/middellang

 

Gepubliceerd: 02 maart 2017

 

gallery/vragenlijst
gallery/100 talentvolle vrouwen event 2017 - 3
gallery/beschuit_zutphen
gallery/ik ben mild
gallery/barneveld
gallery/zutphen
gallery/arbeidsmarkt - klein